Fotografia mea
Nume:
Locația: Dej, Cluj, Romania

Site oficial al Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei Filiala Dej

marți, 24 noiembrie 2009

Cercetasi? Cine, ce, de ce?


                Cercetasi ... unii au auzit si nu au nici o parere, altii nu au auzit ... altii au auzit si ii etchiteaza drept pioneri, gunoieri, ecologisti extremisti, fara sa fi participat vreodata la macar o activitate de-a lor.

                 Cercetasii sunt parte a unei miscari mondiale, care au principii si un set de valori, si care desfasoara activitati EDUCATIVE pentru tineret contribuind la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a zecilor de milioane de oameni care au respectat Promisiunea Cercetaşului (Organizaţia Mondială a Mişcării Scout numara aproximativ 28 de milioane de membri din peste 216 de ţări şi teritorii).

            Noi incercam sa contribuim alaturi de parintii, scoala, biserica si alte institutii la dezvoltarea tanarului, pe toate cele sase arii de dezvoltare personala. In acest scop folosim o metoda de educatie non - formala recunoscuta in toata lumea, Metoda Scout.

                  Metoda Scout cuprinde:

Legea Cercetasului este un cod de viata individual si colectiv care are la baza principiile Cercetasiei. Reprezinta un cadru de referinta pentru comportamentul de zi cu zi al cercetasului pe de o parte, si stabileste normele comunitatii cercetasesti, pe de alta parte.

Promisiunea cercetasului este angajamentul de a trai conform Legii Cercetasului pe care fiecare tanar il ia cand se alatura Miscarii.

Invatarea prin actiune asigura o insusire activa a cunostintelor, deprinderilor si atitudinilor. In opozitie cu invatarea teoretica, invatarea prin actiune inseamna a invata din experientele de zi cu zi si din oportunitatile de urmarire a pasiunilor.

Sistemul de patrule - unitate locala de cercetasi este organizata in patrule, adica grupuri de 6-8 tineri. Patrulele sunt conduse de unul dintre membri care devine sef de patrula. Grupul isi organizeaza activitatea si imparte resopnsabilitati sub supravegherea liderului adult. Patrulele au drept de participare activa la luarea deciziilor in unitate. 

Cadrul simbolic este un set de elemente cu inteles special. Numele patrulei, uniforma, steagul, ceremonii, povesti sunt cateva dintre simbolurile cercetasesti. Fiecare grupa de varsta are un cadru simbolic specific maturitatii si nevoilor educationale. Scopurile acestei metode sunt multiple: dezvoltarea imaginatei si creativitatii, identificarea valorilor cercetasesti si stimularea coeziunii si solidaritatii grupului.

               Toti cercetasii, atat tinerii cat si liderii sunt VOLUNTARI. Toti fac acest lucru deoarece simt, ca in viata asta nu trebuie sa te "legi" numai de cele materiale, si, indiferent de varsta, putem sa facem ceva VOLUNTAR pentru comunitatea noastra, si sa contribuim putin la dezvoltarea ei, urmand astfel a ne fi noua mai bine (fara a spune cuvinte mari).
                           
             Gama de activitati in care cercetasii romani sunt implicati este deosebit de vasta: de la campanii sociale sau de sensibilizare pe anumite aspecte problematice ale comunitatii, pana la activitati de aventura. Totusi  filialele / sucursalele Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei nu sunt cluburi montane.

              In alte state, cercetasii si voluntarii din alte organizatii sunt deosebit de apreciati de catre autoritati si de populatie. Din pacate, in Romania, problema sta altfel. In localitatea voastra, cate asociatii au fost chemate inainte de adoptarea bugetului, la consfatuiri si evaluari de catre autoritatile locale/judetene? In vederea organizarii unui eveniment, cate dintre organizatiile din localitatea dumneavoastra au fost convocate sa isi exprime parerea, deoarece activeaza in domeniul respectiv, si au experienta in acel domeniu? Cate dintre organizatiile din localitatea voastra beneficiaza de finantare de la Consiliul Local? Cate dintre organizatiile din localitatea voastra  beneficiaza de sedii oferite de catre autoritati sau scoli, in conditii avantajoase (pe cand alte asociatii cu activitate doar "pe hartie" activeaza in sedii la chirii modice)?

           Sa fie oare o problema de abordare a acestor asociatii sau o delasare si ignorare a autoritatilor?
                        
            Totusi, pentru a fi corecti, trebuie sa mentionam ca Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei Filiala Dej a beneficiat de finantare in 2009 de la Consiliul Local, prima data dupa 9 ani de la infiintare, precum si de sprijin din partea conducerii Primariei Municipiului Dej. Nici pe departe  cat ar fi necesar, dar a inceput sa se miste ceva. 
      
                                                                GATA ORICAND!        
                                                                (deviza cercetasilor)
                    

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire